W krajach południowej Europy, do której Polacy chętnie wyjeżdżają, istnieją dość podobne zwyczaje w restauracjach jak w innych częściach zachodniego świata. Zanim dostaniemy danie główne, będziemy mogli uraczyć się przystawkami, którymi najczęściej są pieczywo, tak jak wszędzie, ale dodatkiem lokalnym mogą być oliwki. Kelner poda nam kartę dań, która wygląda tak samo jak wszędzie indziej, z tą różnicą, że często desery są podawane na oddzielnej karcie dań. Jeśli nie zjemy przystawek nie będziemy musieli za nie płacić, jednak nie jest to regułą – najczęściej przystawki są wliczane w koszty obsłużenia klienta. Zupy w krajach południowej Europy są traktowane jako element dania głównego, bardzo rzadko zdarza się, że ktokolwiek zamawia na południu Europy jedynie zupę jako danie główne. Najczęściej jada się na południu Europy zupy na bazie warzyw, bezmięsne. Czasami jednak można spotkać rosół z kury albo z królika lub zupę rybną, wszak południe Europy to kraje śródziemnomorskie.

Podobne artykuły

  • PrzystawkiPrzystawki Często, zanim kelnerzy przyniosą nam zamówione danie główne w postaci obiadu, przynoszą nam do stołu przystawki, którymi możemy zająć ręce, umysł, a także którymi zapełniamy żołądek w […]
  • Własna uprawa.Własna uprawa. Czosnek niedźwiedzi to wyjątkowa roślina, która nie tylko dodaje wyjątkowego aromatu potrawom, ale także posiada właścowości lecznicze. Nie w każdym sklepie jest dostępny, aczkolwiek jest […]
  • Sposób na domowy chlebSposób na domowy chleb Moda na zdrową żywność panuje już od pewnego czasu, a po latach zachwycania się przetworami, mrożonkami i na wpół sztucznymi szybkimi daniami znów zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. […]
  • Kuchnia japońskaKuchnia japońska Kuchnia japońska jest uznawana za najzdrowszą na świecie. Wszystko za sprawa składników, jakich używa się do gotowania zazwyczaj w kuchni japońskiej. Kuchnia ta jest przede wszystkim […]
  • ZupyZupy Zupy to niedoceniany element naszej rodzime kuchni. Jest tak zwłaszcza w obecnych czasach, kiedy niestety większość z nas nie ma czasu na gotowanie obiadu składającego się z dwóch dań, […]
  • Kotlety sojowe z sosem żurawinowymKotlety sojowe z sosem żurawinowym Potrzebujemy do zrobienia tego dania ser, jajka, oraz bułkę tarta do panierowania. najpierw obracamy jajka, ser kroimy na około centymetrowe plastry. trzeba zrobić to dokładnie, żeby […]