Ryba ma mnóstwo składników odżywczych, niezależnie od tego, czy jest to ryba pochodzenia słodkowodnego, czy ryba z morza lub oceanu. Należy zrobić co tylko w naszej mocy, aby zachować owe drogocenne składniki odżywcze zawarte w rybach. Ryby tracą najwięcej oczywiście na smażeniu ich w głębokim tłuszczu. Aby uchronić się przed takimi nadmiernymi utratami witamin i minerałów, warto rybę dusić. Dusić ryby powinniśmy w małych porcjach, dlatego przed duszeniem trzeba pokroić rybę. Jeśli mamy do czynienia z małymi rybkami, można udusić je w całości. Duszenie ryby nie powinno odbywać się na płycie kuchennej, bo w ten sposób ryba szybko się przypala. Do duszenia ryby najlepiej nadaje się piekarnik. Ryby przygotowane do duszenia powinny zostać wrzucone do naczynia żaroodpornego albo do naczynia, które można szczelnie przykryć przykrywką. W naczyniu należy ułożyć je warstwami, brzuszki ryb powinny być skierowane do góry, wtedy proces duszenia jak najmniej osłabia taką rybę. Każda kolejna warstwa powinna być układana już w innym kierunku.

Podobne artykuły

  • Zmysłowy smak orientu.Zmysłowy smak orientu. Jak powiadają, co kraj, to obyczaj. Owe powiedzenie odnosi się praktycznie do wszystkiego, także do preferowanych dań.Kuchnia orientalna, jest zaliczana do jednej z najzdrowszych. Produkty […]
  • Po co nam czosnek niedźwiedzi?Po co nam czosnek niedźwiedzi? Ma swoje walory estetyczne, jak również smakowe i lecznicze. Czosnek niedźwiedzi to bardzo wszechstronna roślina, której działanie jest nieocenione. Jednakże gdzie kupić czosnek […]
  • A może tak sajgonka?A może tak sajgonka? Współcześni ludzie są bardzo zabiegani. Większość z nas nie ma czasu na robienie zakupów i dbanie o prawidłowo zdrowo zapełnioną lodówkę. Na ogół zadowalamy się fast foodami, czy też […]
  • polska kuchniapolska kuchnia Nasza polska kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych kuchni. Dlaczego tak jest? Otóż kuchnia z polski to przede wszystkim bardzo wielka różnorodność dań. W kuchni polskiej znajdziemy […]
  • A może chińszczyzna?A może chińszczyzna? Kiedy siedzimy w domu czy w pracy, często zdarza się, że burczy nam w brzuchu. Kiedy nie mamy akurat nic w lodówce, zastanawiamy się, co by tu można było zjeść. Czy iść do sklepu na […]
  • Kuchnia orientalna i jedzenie pałeczkamiKuchnia orientalna i jedzenie pałeczkami Kuchnia orientalna kojarzy nam się z jedzeniem pałeczkami i choć nikt nam nie broni używania widelca to jednak warto się nauczyć tej ciekawej techniki jedzenia. Każdy kto widział kiedyś […]