Kuchnia orientalna bardzo słusznie kojarzy nam się bardzo szybko z potrawami z dalekiego wschodu. Głównymi krajami, będącymi reprezentantami tego typu menu jest Japonia, Chiny, Tajwan, Hongkong, Indonezja, Malezja i Singapur.Ze względu na odrębną specyfikę kulturową, położenie geograficzne, klimat i występujące produkty łączenie wszystkich narodowych menu w jedno hasło kuchnia orientalna jest znacznym uproszczeniem. Każda z nich, mimo iż posiada wspólny mianownik, wyróżnia się na tle innych. Japonia słynie z sushi, czyli kompozycji ryżu, surowych ryb, sprasowanych i wysuszonych alg morskich. Kuchnia Chińska charakteryzuje się takimi składnikami jak: olej z orzechów ziemnych, ocet ryżowy, suszona papryczka chilli, sos sojowy czy pieprz syczuański oraz ogromna różnorodność warzyw i mies. Rozpatrując termin kuchnia orientalna w kontekście Chin należy mieć na uwadze różnorodność oraz rozległość tego kraju, co przekłada się na zróżnicowanie kulinarne. Potrawy kuchni wietnamskiej podzielone są na trzy regiony kraju, z których pochodzą: Hue, Sajgon i Hanoi. Cechuje kuchnia orientalna niezwykłe bogactwo smaków i aromatów. Najbardziej popularna jest z niej zupa w różnorodnej postaci, z trawą cytrynową czy owocami morza oraz sajgonki.

Podobne artykuły

  • Modna kuchnia orientalnaModna kuchnia orientalna Niektórym kuchnia orientalna kojarzy się głownie z chińskimi, wietnamskimi barami, gdzie jedzenie bywa różne. Prawdziwie chińskie potrawy zadowolą jednak smakoszy. Przebojem w kulinariach […]
  • Obecność kuchni wschodu na świecieObecność kuchni wschodu na świecie Kuchnia orientalna na dobre zagościła w menu wielu osób. Początkowo wiązało się to z modą na wyszukane i ekskluzywne potrawy. Otwarcie się granic i wolny handel sprawiły, że kuchnia […]
  • Kuchnia orientalna – kuchnia tajskaKuchnia orientalna – kuchnia tajska Kuchnia orientalna to potrawy smaczne, ładnie pachnące i pozwalające się najeść. Dlatego też dania te są bardzo popularne na całym świecie. Dzięki różnorodności potraw każdy może znaleźć […]
  • Jak zrobić chleb?Jak zrobić chleb? Świeżo upieczony chlebek jest jedną z największych życiowych przyjemności. Robi się go znacznie łatwiej, niż ci się wydaje. Jak zrobić chleb – krok 1: wybierz przepis na chleb. Istnieje […]
  • Kuchnia MarokoKuchnia Maroko Kuchnia Maroko, mimo ze nie jest zbyt urozmaicona, to jest bardzo atrakcyjna wizualnie ze względu na to, że kusi swoich smakoszy kolorami z niezliczonych ilości warzyw, których dodaje się […]
  • Smażenie rybSmażenie ryb Istnieje kilka zasad, którymi powinno rządzić się smażenie ryb. Jeśli chcemy, aby nasza ryba była, na przykład, chrupiąca i miała zloty kolor, zrezygnujmy z przykrywania ryby na czas […]