Gotowanie naparze jest bardzo dobre jeśli przyrządzamy obiady dla niemowlaków i dzieci. Aby dania były smaczne oczywiście musimy je odpowiednio przyrządzić. Na parze można przyrządzić większość potraw takich jak drób, kasze, ryz i ryby. Gotowanie na parze jest najzdrowsza metodą przygotowania potraw. Żywność nie jest rzucana na wodę i dzięki temu nie s wypłukiwane składniki odżywcze. Oczywiście przyprawy przygotowane w ten sposób maja o wiele lepszy smak. Aby danie doprawić wtedy należy użyć ziół i łagodnych przypraw. Pokarmy w ten sposób gotowane nie tracą koloru ale także są zdrowsze. Ryby i mięsa ugotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od tych pieczonych. Warzywa ugotowane na parze są jędrne i maja wyrazisty kolor. Natomiast produkty, które chcemy parować na parze nie wymagają dużego przygotowania. Jeśli gotujemy na parze produkty nie mogą stykać się z wodą. Nie należy układać wszystkiego na raz, gdy czas gotowania zależy od danego produktu. Naczynie musi być szczelnie zakryte.

Podobne artykuły

  • Gdy chcemy dobrze zjeśćGdy chcemy dobrze zjeść Kiedy mamy już dosyć zupy pomidorowej i domowego kotleta schabowego, mamy ochotę wybrać się do jakieś restauracji. Szukamy wówczas informacji o tym, gdzie zjeść, by było smacznie i zdrowo, […]
  • Jajka gotowaneJajka gotowane Jajka są bardzo bogatym źródłem białka i wszelkich witamin, dobrze jest ich jeść ale ci którzy maja wysoki cholesterol raczej nie są polecane. Możemy jeść jaka w formie pieczonej, sadzone […]
  • Jak gotować brokułyJak gotować brokuły Gotowanie brokuł wydaje się prosta sprawą, jeśli jednak przyjrzymy się temu od czysto technicznego względu, okaże się, że robimy często wiele błędów przy przyrządzeniu potraw z brokułów […]
  • Restauracje bez papierosówRestauracje bez papierosów Restauracje, puby i bary, a także dyskoteki to miejsca, które na szczęście są już wolne od dymu papirusowego, nikt nie może w nich palić, chyba ze lokal ma wydzieloną salę dla palących. […]
  • Atlantycki smak.Atlantycki smak. Zapewne każdy z nas nieraz ma ochotę zjeść coś wykwintnego, wyrafinowanego i odmiennego od codziennego menu. Może to być wyszukana sałatka, jakieś specyficzne mięso lub też specjały w […]
  • Przechowywanie przyprawPrzechowywanie przypraw Jeśli kupujemy sobie przyprawy liściaste, świeże, a nie zawsze mamy ochotę na zużycie ich w całości od razu po zakupieniu, warto dla ich lepszego przechowywania skropić je wodą i schować […]