Jesteśmy przyzwyczajeni do suszenia grzybów zaraz po zebraniu lub kupieniu. Przechowywane w ten sposób zmniejszają swoją objętość i zmieniają smak. Chcielibyśmy móc cieszyć się ich smakiem nie tylko jesienią, ale i przez cały rok – tą możliwość dają nam grzyby mrożone.Grzyby mrożone to najprostszy sposób na zapewnienie sobie dostępu do tych smakołyków przez cały rok, zwłaszcza w zimie, kiedy chcemy je wykorzystać do zrobienia wigilijnej kolacji. Oczywiście musimy wiedzieć, jak się do tego zabrać, nieodpowiednio przygotowane grzyby mrożone nie będą się nadawać do jedzenia. Na początek trzeba je dokładnie oczyścić, umyć, pokroić i udusić w garnku z dodatkiem oleju, soli i pieprzu, cały czas mieszając, przez około 20 minut. Tak przygotowane wkładamy do woreczków, ostudzamy i zamrażamy. Odpowiednie postępowanie sprawia, że grzyby mrożone mogą być przechowywane przez wiele miesięcy, i w dowolnym momencie będą nas cieszyć swoim smakiem, jakby przed chwilą przyniesione z lasu w wiklinowym koszyku.

Podobne artykuły

  • Kuchnia azjatyckaKuchnia azjatycka Kuchnia orientalna to inaczej kuchnia azjatycka. Jest ona bardzo popularna na całym świecie. W jej skład wchodzą na przykład potrawy kuchni chińskiej, japońskiej, wietnamskiej, a także […]
  • KawaKawa Mimo że powszechnie sądzi się, że kawa jest napojem niezbyt zdrowym, że szkodzi na układ nerwowy oraz krwionośny, to jednak naukowcy twierdzą, że kawa wypijana w rozsądnych ilościach nigdy […]
  • Najbardziej obrzydliwe jedzenieNajbardziej obrzydliwe jedzenie Rzeczy, które są najbardziej obrzydliwe do jedzenia według największych nawet smakoszy to oczywiście oczy. Zazwyczaj najwięksi nawet restauratorzy europejscy nie mogą przekonać się do […]
  • Domowy chleb nie taki trudnyDomowy chleb nie taki trudny Pieczywo można dziś kupić w wielu odmianach, które są w stanie zaspokoić gusta większości ludzi. Chleb pszenny, żytni, razowy, z ziarnami, z dodatkiem otrębów czy suszonych owoców, […]
  • Kuchnia japońskaKuchnia japońska Kuchnia japońska jest uznawana za najzdrowszą na świecie. Wszystko za sprawa składników, jakich używa się do gotowania zazwyczaj w kuchni japońskiej. Kuchnia ta jest przede wszystkim […]
  • Przechowywanie przyprawPrzechowywanie przypraw Jeśli kupujemy sobie przyprawy liściaste, świeże, a nie zawsze mamy ochotę na zużycie ich w całości od razu po zakupieniu, warto dla ich lepszego przechowywania skropić je wodą i schować […]