O tym jak zrobić chleb można znaleźć dużo informacji, ale problem zaczyna się jeżeli nie wiemy jak zrobić chleb w domu. Otóż, cały proces jest bardzo prosty, wystarczy zakupić odpowiednie składniki i uzbroić się w cierpliwość. Pieczywo przygotowane w domu jest dużo zdrowsze i smaczniejsze.Pieczywo, któro zazwyczaj można kupić w sklepach, ulepszane jest chemicznie, by było trwalsze i bardziej świeże, dlatego warto wiedzieć jak zrobić chleb w domu. Po pierwsze należy zdecydować, jaki to będzie chleb, do wyboru jest mąka pszenna, razowa, żytnia. Najzdrowsza jest oczywiście mąka razowa. Zatem, jak zrobić chleb razowy?–potrzebne będą następujące składniki: 50 dkg mąki pszennej razowej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cukru, 5 dkg drożdży, łyżeczka soli, pieprz, szklanka wody przegotowanej, ziarna słonecznika, 2 łyżki otrąb. Mąkę należy przesiać z proszkiem i solą, a następnie dodać cukier i drożdże, po czym wszystko mieszane jest z dodatkiem letniej wody. Jeżeli ciasto osiągnęło jednolitą konsystencję, odstawiamy je do czasu aż wyrośnie. Po wyrośnięciu ciasta należy je zagnieść z mąką i resztą składników. Jeżeli ciasto jest już dokładnie ugniecione, można zająć się przygotowaniem blachy. Należy ją posmarować masłem i posypać otrębami, samo ciasto należy dodatkowo posmarować olejem i znów posypać otrębami, po czym pozostawiamy je na kilka godzin aż wyrośnie. Chleb powinien być pieczony w temp. 200 stopni, przez 40 min. Jeżeli już wiesz jak zrobić chleb razowy–do dzieła.

Podobne artykuły

  • Kotlety z pieczarkamiKotlety z pieczarkami Każdy z nas chciałby zjeść coś innego bardzo smacznego. Ale żeby nie wymagało dużo pracy. Zakupujemy filety z kurczaka i odkorowujemy polędwiczkę, Pozostałe trzy części dzielimy na trzy […]
  • MiśkoptyMiśkopty Firma Nestle wprowadziła na rynek produkt o ciekawej nazwie miśkopty. Herbatniki miśkopty przeznaczone są dla niemowląt po 9 miesiącu życia. Nie są to zwykłe słodycze, dlatego można je […]
  • Smażenie rybSmażenie ryb Istnieje kilka zasad, którymi powinno rządzić się smażenie ryb. Jeśli chcemy, aby nasza ryba była, na przykład, chrupiąca i miała zloty kolor, zrezygnujmy z przykrywania ryby na czas […]
  • Mrożone grzybyMrożone grzyby Jesteśmy obecnie przed sezonem grzybowym. Jeśli ktoś miałby chęć mimo to na grzybka to można polecić grzyby mrożone. W końcu grzyby mrożone po rozmrożeniu będą świeże i na pewno o wiele […]
  • Modna kuchnia orientalnaModna kuchnia orientalna Niektórym kuchnia orientalna kojarzy się głownie z chińskimi, wietnamskimi barami, gdzie jedzenie bywa różne. Prawdziwie chińskie potrawy zadowolą jednak smakoszy. Przebojem w kulinariach […]
  • Kuchnia orientalnaKuchnia orientalna Istnieje na świecie ogromna ilość rozmaitych tradycji kulinarnych, które zależnie od wybranych szerokości geograficznych oraz przyzwyczajeń osób spożywających dany rodzaj posiłków mogą […]