Na każdej szerokości geograficznej możemy znaleźć jakieś ciekawe, inspirujące potrawy. Nie inaczej jest w Kraju Kwitnącej Wiśni. Kuchnia orientalna nie każdemu odpowiada, lecz na pewno każdego w jakiś sposób interesuje. Potrawa, potrawą, ale jakich przypraw używają Japończycy.Kuchnia orientalna Nipponu nie jest bogata w wiele przypraw i to jest dla niej elementem charakterystycznym. Podstawą są produkty surowe jak warzywa, owoce czy też ryby i inne owoce morza. Stosowane przyprawy nie mogą zdominować potrawy i tym w dużej mierze sugerują się Japończycy w przygotowaniu swoich potraw. Oczywiście jest na pewno obecna sól, jak chyba w każdym lub prawie każdym kraju na świecie, ale ma zadanie jedynie podkreślić smak. Jest jednakże inna przyprawa charakterystyczna dla japońskiej kuchni. To wasabi. Kuchnia orientalna nie może obyć się bez tej przyprawy, zwanej popularnie japońskim chrzanem. Prawdę powiedziawszy jest nieodłącznym elementem podawanym do sushi oraz sashimi. Wasabi to główna, ale nie jedyna przyprawa, którą charakteryzuje się kuchnia orientalna. Możemy tam spotkać także karashi, mirin, shiso oraz shichimi. Bliżej nie są znane Europejczykom, ale za to nieodzowne w japońskiej kuchni.

Podobne artykuły

  • Jedzenie ostrygJedzenie ostryg Jedną z potraw, które mogą nam sprawić problem przy ich jedzeniu są ostrygi, czyli popularnie zwane w Polsce małże. Często małże podawane są na gorąco, dlatego powinno się je jeść […]
  • Kuchnia orientalnaKuchnia orientalna Zapewne każdy z nas ma swoją ulubioną kuchnię. Jedni miłują swoją rodzinną polską kuchnię, czyli kotlet schabowy i ziemniaki z kapustą, inni lubią włoskie potrawy jak spaghetti czy […]
  • Reklama restauracjiReklama restauracji Osoby, które posiadają restauracje, często sięgają do dość beznadziejnych sposobów na zareklamowanie swojej restauracji. Niekiedy wystarcza ogłoszenie, że w danej restauracji można napić […]
  • GotowceGotowce Jedzenie, które jest przygotowywane fabrycznie, przemysłowo, kojarzy się większości z nas z samym złem, jakie tylko może spotkać człowieka. Jednak jest w rzeczywistości tak, że istnieją na […]
  • Krojenie drobiuKrojenie drobiu Czasami przygotowujemy przyjecie w domu i nie powinniśmy przygotowywać wydzielonych kawałków mies na talerzu. Mięsa podajemy zawsze w całości natomiast gospodarze kroją je na kawałki. […]
  • Dobra kuchnia.Dobra kuchnia. Każda pani domu czerpie przyjemność z zadowolenia swoich gości, a w szczególności jeśli zostanie pochwalona za przepyszny posiłek. W gotowaniu pomagają nam liczne kuchenne akcesoria, […]