Kawa to podobno napój bogów. Lecz na pewno jest on najpopularniejszym ziemskim napojem. Zwłaszcza mielona, która tradycyjnie przygotowywana stała się niezbędnym dodatkiem do śniadania, obiadu, a nawet kolacji. Na pewno nie nową na świecie i coraz częściej przygotowywaną w Polsce jest kawa Espresso, czyli kawa z ekspresu. Oczywiście różni się ona od kawy z domowego ekspresu, który po prostu zalewa wrzątkiem kawę i filtruję ją.Kawa Espresso jest sposobem na przygotowanie bardzo mocnej i aromatycznej kawy. Należy to robić w specjalnym ekspresie, w którym około 30ml wody o około 90 stopniach Celsjusza przepuszczane jest przez bardzo drobno zmielone ziarna kawowca. Kawa taka to najczęściej mieszanki kilkunastu czystych odmian arabiki, choć spotyka się również mieszanki z robustą. Kawa Espresso powinna być mocna i ciemna, a na wierzchu powinna utworzyć się orzechowo brązowa, gęsta pianka. Do przygotowania potrzebny jest ekspres ciśnieniowy, gdyż woda przepuszczana jest przez ziarna pod ciśnieniem około 9 barów. Espresso pita jest w małych filiżankach o pojemności 70ml. Jest też często podstawą różnych napojów kawowych, jak np. cappuccino, latte macchiato i inne.

Podobne artykuły

  • PieczywoPieczywo Jedzenie, które jest zdrowe, powinno interesować szczególnie kobiety, które maja małe dzieci. Jeśli wybieramy dla dzieci na przykład pieczywo, zadajmy o to, aby zawierało ono jak najwięcej […]
  • Polacy piją kawę!Polacy piją kawę! Polacy rozsmakowali się w piciu kawy. Kiedyś nie mieliśmy dużego wyboru. Piło się kawę, którą można było określić mianem zalewajki. Był jeden rodzaj i kawa nie smakowała zbyt […]
  • Kuchnia orientalnaKuchnia orientalna Przyzwyczajeni do tradycyjnych polskich smaków, albo chociaż bardziej europejskich, z chęcią szukamy urozmaicenia jakimi mogą być i coraz częściej są - kuchnia turecka oraz kuchnia […]
  • Przeciwnicy kawyPrzeciwnicy kawy Przeciwnicy picia kawy twierdzą, że ten trunek działa jedynie źle na nasz organizm. Po pierwsze, kawa potrafi wypłukiwać z naszego organizmu magnez, wapn, a także działać rakotwórczo. Jest […]
  • Latte Macchiato – kawa z piankąLatte Macchiato – kawa z pianką Zwykła kawa mielona to przeżytek. Od bardzo dawna już znane są przepyszne napoje kawowe, które w połączeniu z mlekiem i innymi dodatkami tworzą wspaniałe dzieła. Na pewno są one słodkie i […]
  • Gotowanie mięsaGotowanie mięsa Mięso do gotowania wybieramy takie, które ma dużo tkanek łącznych, które mają więcej substancji smakowych. Zawsze mięso wkładamy do zimnej wody, oczywiście niezależnie od potrawy. Mięso […]