Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ważne jest dla naszego zdrowia odpowiednie przygotowywanie i przechowywanie jedzenia. Niestety najczęściej gotujemy w biegu, jeszcze szybciej szykujemy śniadanie, właściwie najspokojniej jest przy kolacji, bo nigdzie się już nie śpieszymy i na koniec dnia zwalniamy obroty.Tymczasem gotowanie wymaga trochę czasu. Odgrzanie gotowego dania ze słoika, zamówienie pizzy, czy zalanie wrzątkiem błyskawicznej zupy z torebki, nie załatwia sprawy. Takie odżywianie się nie ma nic wspólnego ze zdrowym, higienicznym trybem życia. Należy z uwagą robić zakupy, a później wszystkie produkty odpowiednio poukładać w lodówce. Lodówka i meble kuchenne powinny mieć dużo szuflad i półek. Meble kuchenne wymagają częstego mycia, unikniemy wtedy wołków zbożowych i moli spożywczych. Natomiast lodówka to miejsce, w którym nie wolno pozwolić na pojawienie się pleśni na warzywach, czy popsucie się wędliny. Bardzo praktyczne są tu szklane lub plastikowe pojemniki na żywność. Wędlina i ser będą w nich dłużej apetyczne, niż w foliowych woreczkach lub w papierze. Tak samo istotne jest posiadanie kilku desek do krojenia i ich odpowiednie mycie, a także regularne wyparzanie. Narzędzia kuchenne także powinny być często myte i wyparzane, zwłaszcza jeśli miały do czynienia z surowym mięsem. Zapobiega to niebezpiecznym zatruciom. Jeżeli przygotowywanie i przechowywanie jedzenia będzie się odbywało z należytą uwagą, cała rodzina doceni zdrowe jedzenie. Dania na wynos są nudne!

Podobne artykuły

  • Domowy chleb nie taki trudnyDomowy chleb nie taki trudny Pieczywo można dziś kupić w wielu odmianach, które są w stanie zaspokoić gusta większości ludzi. Chleb pszenny, żytni, razowy, z ziarnami, z dodatkiem otrębów czy suszonych owoców, […]
  • Kuchnia orientalna z ryżem w tleKuchnia orientalna z ryżem w tle Gdyby zadać pytanie przypadkowo spotkanym osobom, z czym im się kojarzy kuchnia orientalna, z pewnością wiele z nich odpowiedziałaby, że z ryżem, i mieliby rację. Ryż to bowiem nieodłączny […]
  • KrewetkiKrewetki Krewetki to te owoce morza, które potrafią zjeść wszyscy, nawet ci, którzy nienawidzą niczego, co żyło sobie w morzu i ma charakterystyczny, nieco podobny do oliwek znanych z Grecji smak. […]
  • Orientalny fast-foodOrientalny fast-food Szybkie dania są w Polsce coraz popularniejsze, co wynika zapewne z przyśpieszającego tempa życia, innego rytmu pracy, niekończącego się już jak w socjalizmie o 15.00, ale w interesie […]
  • Kuchnia orientalna i jedzeniem pałeczkami-etykietaKuchnia orientalna i jedzeniem pałeczkami-etykieta W każdej kulturze obowiązują pewne zasady savoir-vivre. Zwłaszcza przy stole obowiązuje etykieta, której trzeba przestrzegać, by nie wyjść na ignoranta lub nie zrobić sobie wstydu lub […]
  • Kuchnia japońskaKuchnia japońska Kuchnia japońska jest uznawana za najzdrowszą na świecie. Wszystko za sprawa składników, jakich używa się do gotowania zazwyczaj w kuchni japońskiej. Kuchnia ta jest przede wszystkim […]