Kuchnia japońska jest uznawana za najzdrowszą na świecie. Wszystko za sprawa składników, jakich używa się do gotowania zazwyczaj w kuchni japońskiej. Kuchnia ta jest przede wszystkim naturalna, jak można się domyślać, ale jej cechą charakterystyczną jest także to, że jest przede wszystkim harmonijna – nie ma w niej miejsca na dania ani zbyt ostre, ani zbyt słodkie, nie ma nierównowagi w tej kuchni, co jest bardzo charakterystyczne dla dań rodem z zachodniego świata. Nie ma zbyt wiele cholesterolu, bo nie smaży się mięć, raczej preferuje się w tym wypadku duszenie potraw. Szczególnie dużo znajdziemy wiec w kuchni japońskiej potraw pełnych białka oraz żelaza, co jest szczególnie przydatne osobom, które są w ciąży, albo które są po prostu chore lub potrzebują dobrze zbilansowanej diety – wtedy warto jest wybrać się do japońskiej restauracji i nabrać do tego przyzwyczajenia. Kuchnia japońska błędnie kojarzy się wszystkim z kuchnią chińską, zwłaszcza syczuańska, która zawiera wiele ostrych przypraw. Tak naprawdę kuchnia japońska to kuchnia wyjątkowo pozbawiona wszelkich ozdobników czyli przypraw.

Podobne artykuły

  • Kuchnia orientalnaKuchnia orientalna Stykamy się dzisiaj na co dzień i w naszym normalnym szarym życiu coraz częściej z produktami żywieniowymi wywodzącymi się z innej, niż rodzima tradycji kulinarnej, a osobliwie coraz […]
  • Jak oszczędnie gotowaćJak oszczędnie gotować Każdy chce jak najmniej pieniędzy wydawać na gotowanie, ale nie zawsze nam się to udaje. Jeśli będziemy kupowali warzywa w tańszych sklepach na pewno gotowanie nasze będzie o wiele tańsze. […]
  • PrzystawkiPrzystawki Często, zanim kelnerzy przyniosą nam zamówione danie główne w postaci obiadu, przynoszą nam do stołu przystawki, którymi możemy zająć ręce, umysł, a także którymi zapełniamy żołądek w […]
  • Dobrodziejstwa z dna morzaDobrodziejstwa z dna morza Owoce morza są czymś niezwykle cennym pod względem zawartości witamin, minerałów i innych cennych dla zdrowia mikroelementów. Przegrzebek to rodzaj małżów, które żyją na dnach morskich […]
  • Sajgonki w menuSajgonki w menu Grzyby mun, sajgonki, czy ryż kokosowy to tylko kilka przykładów przysmaków, jakie zawiera w sobie kuchnia orientalna. Do niedawna jeszcze znana głównie z filmów i oryginalnych azjatyckich […]
  • ZupyZupy Zupy to niedoceniany element naszej rodzime kuchni. Jest tak zwłaszcza w obecnych czasach, kiedy niestety większość z nas nie ma czasu na gotowanie obiadu składającego się z dwóch dań, […]