Kuchnia orientalna stanowi cieszący się coraz większą popularnością fenomen z dziedziny nowych tradycji kulinarnych na terenie naszej pięknej ojczyzny. Nie ma w tym nic dziwnego, iż spragniony jakichś nowości oraz pewnych chociażby niewielkich odmian w obliczu spożywania z nadmierną częstotliwością tego samego kotleta schabowego oraz rosołu w każdą niedzielą decydują się na daleko idące zmiany.Kuchnia orientalna jest żywą ilustracją tego, do czego narastająca z braku stosowania odmian i przemian oraz ogólnie pojmowanych zmian w życiu codziennym i postęp wszechogarniającej rutyny mogą doprowadzić. Nie jest bowiem tajemnicą, iż w ciągu licznych wieków rodzime tradycje kulinarne nie podległy żadnym znacznym zmianom, a przynajmniej nie pojawiły się żadne nowe przyprawy ani potrawy od czasów przynajmniej królowej Bony! Z tej to przyczyny narodził się ogromny i niepohamowany wręcz głód nowiutkich i nieznanych lub mało znanych u nas przypraw u bardzo dużej ilości szarych zjadaczy jasnego chleba oraz korniszonów i kapusty kiszonej czy też sernika z rodzynkami. Tutaj do akcji wkroczyła niespodziewanie bardzo odległa nam przecież Kuchnia orientalna. Nie mająca nic wspólnego ze znanymi nad dotychczas doskonale potrawami i cechująca się bardzo charakterystycznym, specyficznym i stosunkowo apetycznym charakterem Kuchnia orientalna od razu zyskała ogromną sympatię licznych gospodyń domowych oraz domorosłych kucharzy, a także wszystkich lubujących się w spędzaniu czasu na szeroko pojmowanym pichceniu.

Podobne artykuły

  • Skąd pochodzi kawa?Skąd pochodzi kawa? Kawa, czym byłoby życie bez niej? Poranna filiżanka kawy to codzienny rytuał tysięcy ludzi na całym świecie. Jest najbardziej uniwersalnym i ponadnarodowym napojem zaraz obok herbaty. Kawa […]
  • Wkład Azteków i Majów do rozwoju kuchniWkład Azteków i Majów do rozwoju kuchni Kuchnia, która dzisiaj pozbawiona jest pomidorów jest kuchnią nie pełna dls każdego Europejczyka. Warto jednak wspomnieć, że tak naprawdę to nie jest warzywo, które wywodzi się z Europy. […]
  • Mrożone grzybyMrożone grzyby Jesteśmy obecnie przed sezonem grzybowym. Jeśli ktoś miałby chęć mimo to na grzybka to można polecić grzyby mrożone. W końcu grzyby mrożone po rozmrożeniu będą świeże i na pewno o wiele […]
  • Okonomyaki.Okonomyaki. Trafiła w moje ręce swego czasu książka Marcina Bruczkowskiego, pt.: "Bezsenność w Tokio". Autor przebywał w Japonii kilka lat i postanowił podzielić się swymi przeżyciami z czytelnikami. […]
  • A może chińszczyzna?A może chińszczyzna? Kiedy siedzimy w domu czy w pracy, często zdarza się, że burczy nam w brzuchu. Kiedy nie mamy akurat nic w lodówce, zastanawiamy się, co by tu można było zjeść. Czy iść do sklepu na […]
  • Zapoluj na przepisZapoluj na przepis Gdy nadchodzi niedziela, nie jedna gospodyni domowa czy też kobieta miłująca się w pieczeniu ciast włącza swój komputer, uruchamia przeglądarkę internetową i wystukując w wyszukiwarce […]