Kuchnia orientalna kusi różnorodnością smaków, zapachów i kolorów, a przede wszystkim tym, że posiada liczne zdrowotne właściwości. Podczas gdy w Polsce coraz więcej osób cierpi na nadwagę, otyłość, czy choroby układu krążenia i nowotwory, tak w Tajlandii i Japonii zjawisko nadwagi jest prawie nieznane, a choroby układu krążenia i nowotwory występują tam znacznie rzadziej niż w Europie czy Ameryce. Przyczynia się do tego w dużej mierze kuchnia orientalna.Mieszkańcy krajów azjatyckich prawie wcale nie używają produktów mlecznych. Jeśli smażą to tylko na olejach roślinnych: sojowym i sezamowym, które są bogate w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Kuchnia orientalna obfituje w ryby morskie, bogate źródło łatwo przyswajalnego białka i korzystnych dla układu krążenia kwasów omega-3 oraz algi morskie, które regulują gospodarkę wodną organizmu i zawierają dużo błonnika, jodu, magnezu i żelaza. Z mięs mieszkańcy krajów Orientu wybierają zdecydowanie zdrowszy i mniej kaloryczny od mięsa czerwonego drób, albo stawiają na produkty sojowe. Dzięki nim kuchnia orientalna jest bogatym źródłem roślinnego białka, błonnika, zawiera sporo witamin z grupy B oraz magnez i wapń. Soja ma ponadto właściwości antynowotworowe, łagodzi objawy menopauzy i ma korzystny wpływ na wygląd cery. Kuchnia orientalna stawia także na świeże, gotowane na parze lub krótko smażone w woku warzywa. Te zaś są źródłem witamin, mikroelementów i enzymów, a sposób ich przyrządzania sprawia, że nie tracą swoich wartości. Ryż zaś – podstawa orientalnej kuchni to skrobia dająca energię, ale przede wszystkim witaminy z grupy B i mikroelementy (magnez, fosfor, żelazo, wapń).

Podobne artykuły

  • Smaczna i zdrowa kuchnia orientalnaSmaczna i zdrowa kuchnia orientalna Każdy z nas coraz więcej podróżuje, zwiedza, poznaje nowe, nieznane dotąd kultury i obyczaje. Wracając z takich wypraw chcemy przywieźć ze sobą choć ich cząstkę, by potem móc rozkoszować […]
  • Co zjesz na obiad?Co zjesz na obiad? Na takie pytanie zawsze odpowiadam, chodźmy do restauracji japońskiej. Kuchnia orientalna jest dla mnie wielkim wyzwaniem i wielkim doznaniem smakowym.Nie chodzę w takie miejsca często, […]
  • Ciekawe smakiCiekawe smaki W Polsce zapanowała moda na egzotyczną kuchnię. W wielu miastach otwierane są restauracje, w których można zjeść potrawy, praktycznie ze wszystkich stron świata. Największą popularnością […]
  • Popularna kuchnia orientalnaPopularna kuchnia orientalna Wielu z nas lubi eksperymentować z gotowaniem, poszukując nowych, ekscytujących smaków. Takie kulinarne wrażenia daje kuchnia orientalna, która należy do jednych z najpopularniejszych na […]
  • Okonomyaki.Okonomyaki. Trafiła w moje ręce swego czasu książka Marcina Bruczkowskiego, pt.: "Bezsenność w Tokio". Autor przebywał w Japonii kilka lat i postanowił podzielić się swymi przeżyciami z czytelnikami. […]
  • Jak zrobić chleb w domu?Jak zrobić chleb w domu? O tym jak zrobić chleb można znaleźć dużo informacji, ale problem zaczyna się jeżeli nie wiemy jak zrobić chleb w domu. Otóż, cały proces jest bardzo prosty, wystarczy zakupić odpowiednie […]