Kuchnia orientalna na dobre zagościła w polskiej mentalności, a surowa ryba jako sushi w niektórych środowiskach zastąpiła tradycyjnego schaboszczaka. Większość z nas zna jednak kuchnię orientalną głównie z wietnamskich budek, tajskich barów, gdzie przyrządzane jedzenie tylko z grubsza przypomina smakołyki z Dalekiego Wschodu.Azjatyckie potrawy, przygotowywane z oryginalnych produktów i z całym bogactwem egzotycznych przypraw, należą do najzdrowszych na świecie. Decyduje o tym sposób przyrządzania oraz dużo warzyw. W kuchni orientalnej mięso nie jest smażone, tylko grillowane lub duszone , z dodatkiem aromatycznych lekkich sosów i przypraw ułatwiających trawienie. Kuchnia orientalna jest źródłem przeciwutleniaczy, co pomaga zapobiegać powstawaniu nowotworów. Nie powoduje też nadwagi, jest niskokaloryczna, bogata w zdrowe tłuszcze, białko pochodzące z chudego mięsa i ryb, oraz duże ilości witamin i minerałów. Warzywa są krótko poddawane obróbce cieplnej, więc zachowują wartościowe składniki. Węglowodanów jest stosunkowo mało, to głównie ryż, najlepiej ciemny. Kuchnia orientalna to potrawy kolorowe, lekkostrawne, pachnące i zdrowe. Najlepiej jednak smakuje w kraju pochodzenia: w Chinach, Japonii, Tajlandii i w Wietnamie.

Podobne artykuły

  • Kuchnia orientalna- bogactwo smakuKuchnia orientalna- bogactwo smaku Wiele osób poszukuje niecodziennych doznań kulinarnych, dlatego często odwiedzają restauracje chińskie, japońskie, meksykańskie czy włoskie. Dzięki takimi potraw można choć na chwilę […]
  • Kotlety z pieczarkamiKotlety z pieczarkami Każdy z nas chciałby zjeść coś innego bardzo smacznego. Ale żeby nie wymagało dużo pracy. Zakupujemy filety z kurczaka i odkorowujemy polędwiczkę, Pozostałe trzy części dzielimy na trzy […]
  • Gotowanie na ekranieGotowanie na ekranie W ostatnich czasach wielkim powodzeniem cieszą się programy kulinarne, w których gotuje się. Jest to być może paradoks telewizji, wszak nikt widzów nie może poczuć zapachu gotowanego […]
  • Wino do potrawWino do potraw Wino jak wiemy dodaje potrawom bardzo smaku. Bardzo często wino podaje się do bigosu. Na co dzień nie kupujemy wina i nie dodajemy go do potraw ale warto skorzystać go do niektórych […]
  • Jak przechowywać produktyJak przechowywać produkty Przechowywanie posiłków i produktów jest bardzo ważne i każdy z nas musi o tym pamiętać. Należy zawsze kupować świeże produkty. Natomiast egzotyczne produkty maja za sobą bardzo długą […]
  • Krótka instrukcja na niezwykłe atrakcje.Krótka instrukcja na niezwykłe atrakcje. To prawda, że suchy lód na zabawie domowej na pewno zrobi wrażenie. Pytanie tylko brzmi jak zrobić suchy lód w warunkach domowych? To bynajmniej nie jest wcale takie trudne i wystarczy w […]