Kuchnia orientalna to potrawy smaczne, ładnie pachnące i pozwalające się najeść. Dlatego też dania te są bardzo popularne na całym świecie. Dzięki różnorodności potraw każdy może znaleźć coś dla siebie. Kuchnia orientalna czerpie inspiracje z kuchni chińskiej, japońskiej, tajskiej, wietnamskiej oraz z innych kuchni wschodnich. Kuchnia tajska to kuchnia, która jest powszechnie uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata.Kuchnia orientalna – tajska wywodzi się z Tajlandii i na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu. Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz, oryginalność tajskiej kuchni wynika głównie ze stosowania własnych oryginalnych składników. Kuchnia tajska wyróżnia się przede wszystkim mlekiem kokosowym oraz szeregiem aromatycznych przypraw, takich jak: trawa cytrynowa, świeży imbir i liście limonki. Kuchnia orientalna – tajska uważana jest za jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych. Jej cechą charakterystyczną jest również większa swoboda w sposobie przygotowywania dań.

Podobne artykuły

  • Modna kuchnia orientalnaModna kuchnia orientalna Niektórym kuchnia orientalna kojarzy się głownie z chińskimi, wietnamskimi barami, gdzie jedzenie bywa różne. Prawdziwie chińskie potrawy zadowolą jednak smakoszy. Przebojem w kulinariach […]
  • Jak zrobić chleb?Jak zrobić chleb? Świeżo upieczony chlebek jest jedną z największych życiowych przyjemności. Robi się go znacznie łatwiej, niż ci się wydaje. Jak zrobić chleb – krok 1: wybierz przepis na chleb. Istnieje […]
  • Głównie przedstawiciele kuchni orientalnejGłównie przedstawiciele kuchni orientalnej Kuchnia orientalna bardzo słusznie kojarzy nam się bardzo szybko z potrawami z dalekiego wschodu. Głównymi krajami, będącymi reprezentantami tego typu menu jest Japonia, Chiny, Tajwan, […]
  • Kuchnia MarokoKuchnia Maroko Kuchnia Maroko, mimo ze nie jest zbyt urozmaicona, to jest bardzo atrakcyjna wizualnie ze względu na to, że kusi swoich smakoszy kolorami z niezliczonych ilości warzyw, których dodaje się […]
  • Smażenie rybSmażenie ryb Istnieje kilka zasad, którymi powinno rządzić się smażenie ryb. Jeśli chcemy, aby nasza ryba była, na przykład, chrupiąca i miała zloty kolor, zrezygnujmy z przykrywania ryby na czas […]
  • Kawa Espresso – mała, czarna, mocnaKawa Espresso – mała, czarna, mocna Kawa to podobno napój bogów. Lecz na pewno jest on najpopularniejszym ziemskim napojem. Zwłaszcza mielona, która tradycyjnie przygotowywana stała się niezbędnym dodatkiem do śniadania, […]