Kuchnie takich krajów jak Chiny, Japonia, Indie, Wietnam czy Indonezja określa się zazwyczaj jedną nazwą – jako kuchnia orientalna. Czy właściwie ona jest i jak bardzo jest zróżnicowana ?Wydawać by się mogło, dla nas, europejczyków, że kuchnia Chin czy Wietnamu to „jedno i to samo”, przynajmniej mniej więcej. Jednak nic bardziej mylnego. Kuchnia orientalna sama w sobie jest tak rozległa i typowa dla tak wielu państw, że sama w sobie jest niebywale zróżnicowana. Kuchnia Chińska na przykład znacznie różni się od Japońskiej. W tej drugiej duży nacisk, z racji położenia kraju, położony jest na ryby i owoce morza. W Chinach też, jednak tam sama kuchnia orientalna chińska różni się znacznie w zależności od regionu – kantonu. Również przyprawy typowe dla każdego kraju są inne – w Wietnamie popularna jest na przykład limonka czy ostre Chilli, w Chinach – głównie przyprawa curry, a w Malezji i Indonezji powszechnie się używa do niemal wszystkiego mleka kokosowego. Jak więc widać, każda kuchnia orientalna i jej charakterystyka zależna jest w dużej mierze nie tylko od wiekowej tradycji danego regionu, ale i od dostępnych w tym miejscu przypraw czy produktów żywnościowych. Niezależnie od tych różnic, a może właśnie tym bardziej, zróżnicowana kuchnia orientalna z pewnością jest warta naszego bliższego zainteresowania.

Podobne artykuły

  • Japońskie zupy.Japońskie zupy. Kuchnia orientalna lubi zaskakiwać. Wydaje się nam, że ją znamy, ale tak naprawdę wiemy o niej zaledwie parę szczegółów i stereotypów. Ryż w Chinach, sushi w Japonii, do tego sake i […]
  • A może tak sajgonka?A może tak sajgonka? Współcześni ludzie są bardzo zabiegani. Większość z nas nie ma czasu na robienie zakupów i dbanie o prawidłowo zdrowo zapełnioną lodówkę. Na ogół zadowalamy się fast foodami, czy też […]
  • Co daje amoniak spożywczy?Co daje amoniak spożywczy? Najkrócej rzecz ujmując, amoniak spożywczy powoduje, że ciasto rośnie. Jest środkiem spulchniającym znanym na całym świecie od bardzo wielu lat. Oczywiście w nie tylko amoniak spożywczy […]
  • Zbawienne zupy.Zbawienne zupy. Jakiś czas temu w telewizji przeprowadzana była akcja pod hasłem: "Bądź mądry, jedz zupy". Okazuje się, że są one nie tylko dobre dla zdrowia, ale jak się odchudzić chcemy, to również […]
  • Restauracje w MarokoRestauracje w Maroko Kuchnia marokańska to kuchnia pełna egzotyczności, mimo ze głównymi składnikami kuchni marokańskiej są te warzywa i owoce, a także mięsa, które są zdecydowanie bardzo popularne również w […]
  • Sztuczne jedzenieSztuczne jedzenie Statystycznie Polak , jak każdy europejczyk, zjada mnóstwo środków chemicznych - są śniadanie, obiad i kolacje. Jest to podyktowane tym, co znajduje się w gotowcach kopiowanych przez nas w […]