Choć każdy Polak przepada za polską kuchnią, coraz chętniej czerpie z menu innych krajów i innych kultur, i to nie tylko tych zachodnich. Jedną z kuchni, które na dobre zadomowiły się w Polsce jest kuchnia orientalna. Restauracje oferujące azjatyckie potrawy cieszą się coraz większą popularnością. Coraz częściej też kuchnia orientalna gości w naszych domach. Starając się jednak przyrządzać potrawy kuchni orientalnej nie zapominajmy o naczyniu, bez którego kuchnia Wchodu po prostu nie istnieje. Jest nim wok.Wok to w dużym uproszczeniu naczynie wykonane ze stali, przypominające głęboką patelnię i służące do przygotowywania potraw na ogniu. Jego właściwości pozwalają na głęboką obróbkę cieplną przyrządzanych potraw. Można w nim gotować, ale także smażyć, dusić czy frytować. Dzięki niemu kuchnia orientalna, którą będziemy się starać wprowadzić do naszego domu, może być zbliżona do tej oryginalnej chińskiej, japońskiej, czy wietnamskiej. Poza wokiem potrzeba nam jeszcze tylko odpowiednich „orientalnych” składników, a przede wszystkim przypraw, bez których „nasza” kuchnia orientalna nigdy nie będzie smakować jak ta prawdziwa.

Podobne artykuły

  • Przeciwnicy kawyPrzeciwnicy kawy Przeciwnicy picia kawy twierdzą, że ten trunek działa jedynie źle na nasz organizm. Po pierwsze, kawa potrafi wypłukiwać z naszego organizmu magnez, wapn, a także działać rakotwórczo. Jest […]
  • Kierunek wschód. O kuchni orientalnej.Kierunek wschód. O kuchni orientalnej. W czasach panującego kulinarnego kosmopolityzmu trudno nam się przyznać, że czegoś nie znamy. Często też popadamy w stereotypowe myślenie na temat kuchni innych narodów czasem wcale ich […]
  • Kuchnia orientalna – smaczna i lekkostrawnaKuchnia orientalna – smaczna i lekkostrawna Kuchnia orientalna każdego dnia zdobywa uznanie kolejnych narodowości. Staje się kuchnią coraz bardziej rozpoznawalną i popularną w wielu krajach. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest […]
  • Z dziada pradziada.Z dziada pradziada. Kiedyś, w dawnych czasach wypiekanie chleba było czymś normalnym praktycznie w każdym domu. Dzisiaj oczywiście sytuacja ma się zupełnie odwrotnie. Dzisiaj bowiem wypiekanie chleba to […]
  • Smaczny rosółSmaczny rosół Jeśli zabieramy się do gotowania rosołu wtedy musimy dodać do niego odpowiednie warzywa aby był smaczny. Koniecznie musi być marchew, pietruszka , por i seler. Natomiast co do kapusty […]
  • A jednak to możliwe.A jednak to możliwe. Pozornie mogłoby się wydawać, że amoniak spożywczy to jakiś specyfik do czyszczenia, do chłodzenia, ale na pewno nie składnik jakiejkolwiek z potraw. A jednak tutaj się można pomylić. […]