Gdyby zadać pytanie przypadkowo spotkanym osobom, z czym im się kojarzy kuchnia orientalna, z pewnością wiele z nich odpowiedziałaby, że z ryżem, i mieliby rację. Ryż to bowiem nieodłączny składnik kuchni chińskiej, a także wielu innych kuchni, które łączy zbiorcza nazwa – kuchnia orientalna.Dla Chińczyków ryż jest symbolem życia. W większości regionów Chin jest on podstawą posiłku i to nie tylko gotowany, ale także jako składnik wielu dań i wyrobów takich jak mąka ryżowa, kluski ryżowe, desery, czy nadzienie potraw z drobiu. Nic w tym dziwnego. Ryż jest po pierwsze smaczny, po drugie bardzo zdrowy i odżywczy, po trzecie lekko strawny, a jako że kuchnia orientalna wykorzystuje wiele przypraw i różnych sposobów przyrządzania, ryż za każdym razem może być innym daniem. Dzięki temu nigdy się nie nudzi. W kuchni chińskiej preferuje się głównie ryż długoziarnisty. Inny rodzaj ryżu – ryż kleisty służy zaś do przygotowywania przekąsek i deserów. Kuchnia orientalna, choć ryż jest jednym z jej wspólnych mianowników, nie jest identyczna we wszystkich krajach azjatyckich. W Korei, Laosie, czy północnej Tajlandii to ryż kleisty, a nie długoziarnisty jest podstawą codziennej diety. Mieszkańcy Orientu znają nie tylko ryż biały, ale także czerwony (uważany za zdrowy, ale niejadalny) oraz czarny, często dodawany do deserów w szczególności tych z mlekiem kokosowym. Oryginalna kuchnia orientalna nie ma racji bytu bez ryżu. Chcąc więc zjeść tradycyjną chińską potrawę, nie zapominajmy, że ryż powinien być jej nieodłącznym, jak nie głównym składnikiem.

Podobne artykuły

  • Kierunek wschód. O kuchni orientalnej.Kierunek wschód. O kuchni orientalnej. W czasach panującego kulinarnego kosmopolityzmu trudno nam się przyznać, że czegoś nie znamy. Często też popadamy w stereotypowe myślenie na temat kuchni innych narodów czasem wcale ich […]
  • Domowy chleb nie taki trudnyDomowy chleb nie taki trudny Pieczywo można dziś kupić w wielu odmianach, które są w stanie zaspokoić gusta większości ludzi. Chleb pszenny, żytni, razowy, z ziarnami, z dodatkiem otrębów czy suszonych owoców, […]
  • Kuchnia domowa.Kuchnia domowa. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ważne jest dla naszego zdrowia odpowiednie przygotowywanie i przechowywanie jedzenia. Niestety najczęściej gotujemy w biegu, jeszcze szybciej […]
  • Pyszna kuchnia orientalnaPyszna kuchnia orientalna Każdy kto kocha jeść, z pewnością choć raz spróbował innego rodzaju dań niż polskie, tradycyjne jedzenie. Z roku na rok w naszym kraju polarność zyskują restauracje śródziemnomorskie, […]
  • Co daje amoniak spożywczy?Co daje amoniak spożywczy? Najkrócej rzecz ujmując, amoniak spożywczy powoduje, że ciasto rośnie. Jest środkiem spulchniającym znanym na całym świecie od bardzo wielu lat. Oczywiście w nie tylko amoniak spożywczy […]
  • Sztuczne jedzenieSztuczne jedzenie Statystycznie Polak , jak każdy europejczyk, zjada mnóstwo środków chemicznych - są śniadanie, obiad i kolacje. Jest to podyktowane tym, co znajduje się w gotowcach kopiowanych przez nas w […]