W lecie jest bardzo dużo owoców i nie narzekamy na ich brak. Możemy wybrać się do lasu na maliny, jagody czy wybrać się na targ i wybrać owoce jakie tylko chcemy ładnie dorodne. Ale po upalnych miesiącach nadchodzi posucha i z dnia na dzień zaczyna brakować nam rożnych owoców. Obecnie istniej dość dużo sposobów na konserwowanie owoców. Jednym z nich jest przygotowanie zalewy octowej do owoców Najbardziej się nadają do takiego sposobu marynowania śliwki, gruszki i jabłka. Należy pamiętać aby do marynowania obrać owoce i wybrać z nich pestki. Słodko kwaśny smak owoców idealnie pasuje do dziczyzny. Zalewę można wykorzystać do przyprawiania pikantnych sosów które podaje się na zimno. Inny sposób jest zalewanie owoców rumem. Bardzo dobre są waniliowe jabłka, które bardzo idealnie nadają się na deser, można podawać je bez dodatków. Obrane jabłka przecinamy na pół i zanurzamy w solonej wodzie, następnie osuszamy i przekładamy ich do dużych słoi i zalewamy ich wcześniej przygotowanym syropem.

Podobne artykuły

  • Z krajów orientu.Z krajów orientu. Jest całkiem inna niż nasza i być może dlatego cieszy się tak wielkim powodzeniem. Kuchnia orientalna to nazwa, która mimo pozornej iluzji swej prostoty skrywa w sobie kilka […]
  • Przepyszna kawa z ekspresuPrzepyszna kawa z ekspresu Gdy wstajemy rano, najczęściej pierwszą rzeczą jest parzenie kawy. Większość z nas nie posiada domowego ekspresu z prawdziwego zdarzenia i nie za bardzo ma czas na takie rytuały. […]
  • Za co cenimy kuchnię orientalną?Za co cenimy kuchnię orientalną? Od kiedy Polacy mogą swobodnie podróżować po świecie, wzrasta zainteresowanie zwyczajami żywieniowymi innych narodów. Szczególnym upodobaniem cieszy się kuchnia orientalna, a sushi w […]
  • SmacznegoSmacznego W życiu każdej kobiety przychodzi taki moment, kiedy już ma dla kogo gotować. Nieważne, czy są to przyjaciele, przyszły mąż, czy rodzina. Liczy się najbardziej fakt, że pojawiają się […]
  • Kuchnia orientalna dla osób z nadwagąKuchnia orientalna dla osób z nadwagą Polska kuchnia nie należy do najzdrowszych. Popularne są wysokokaloryczne potrawy mączne takie jak pierogi, kluski, czy naleśniki, albo ociekające tłuszczem smażone mięso w panierce. Co […]
  • Jedzenie kawioruJedzenie kawioru Każdy z nas na pewno znalazł się chociaż raz w życiu w sytuacji, w której nie bardzo wiedział w jaki sposób je się potrawy, które podano mu do stołu. Najczęściej rzecz ta dotyczy potraw, […]