Pierogi to danie typowo polskie. Pieróg oznacza potrawę wykonaną z ciasta, wewnątrz którego znajduje się dobry farsz. W Polsce szczególnie często podaje się w ramach farszu do pierogów grzyby, kapustę, czasami owoce, takie jak jagody lub truskawki. pierogi gotuje się w wodzie, smaży w głębokim tłuszczu albo tez po prostu piecze, aczkolwiek to ostatnie wymaga prawdziwych umiejętności kucharskich. Ciasto na pierogi należy bardzo cienko rozwałkować (nie należy jednak przesadzać z cienkością tego ciasta, bo musi ono utrzymać konstrukcję pieroga i utrzymać w ryzach farsz znajdujący się wewnątrz pieroga). Po rozwałkowaniu trzeba napełnić pieroga farszem, zlepić szczelnie, nadając pierogowi eleganckiego, schludnego wyglądu. Po wszystkim wrzucamy pieroga do wody, tłuszczu lub do piekarnika. Tradycja lepienia pierogów w Polsce jest naprawdę długa – kiedyś lepiono pierogi tylko od wielkiego święta, na przykład na wigilię. Obecnie pierogi to danie dość pospolite, prawdziwie polskie, ale cały czas doceniane, na co dowodem mogą być liczne pierogarnie, które cieszą się niesłabnącą popularnością mieszkańców większych i mniejszych miast.

Podobne artykuły

  • Opracuj własną dietęOpracuj własną dietę Jeśli zależy nam na opracowaniu planu takiej diety,która będzie tania, możemy wyeliminować z niej właśnie mięso, oczywiście nie do końca. Warto jest jeść na przykład ryby raźna jakiś czas, […]
  • Kuchnia orientalnaKuchnia orientalna Urozmaicona dieta to bardzo istotny czynnik dla zachowania zdrowia. Ale ma ona także inne znaczenie. W końcu kto lubi jeść ciągle to samo? Czy nie przyjemnie jest urozmaicić swoje posiłki […]
  • Zachowanie wartości odżywczych warzyw przy gotowaniuZachowanie wartości odżywczych warzyw przy gotowaniu Przy gotowaniu koniecznie musimy pamiętać, aby zachować wszystkie wartości odżywcze warzyw. Aby zachować te wartości należy bardzo cienko obierać, krótko przed gotowaniem, nie przechowywać […]
  • Smaczna kuchnia orientalnaSmaczna kuchnia orientalna Jak większość ludzi lubię bardzo dobrze zjeść. Jestem smakoszem i lubię ciągle próbować nowych potraw. Ostatnimi czasy zasmakowałam w potrawach orientalnych. Chociaż kuchnia orientalna nie […]
  • OrientalnieOrientalnie Na świecie przybywa coraz więcej smakoszy. Kusi ich nie tylko kuchnia meksykańska, amerykańska czy polska, ale również kuchnia orientalna. Takie kraje jak Chiny czy Japonia są coraz […]
  • Jedzmy mniej mięsaJedzmy mniej mięsa Jeśli chcemy naprawdę dobrze się odżywiać, zacznijmy inwestować w takie pożywienie, które nie zawiera zbyt wiele mięsa. Oczywiście potrzebę zjadania białka, jaka jest zakorzeniona w naszym […]