Faktem jest, że wielu ludzi omyłkowo bierze amoniak spożywczy za środek pomagający wyczyścić przykładowo zaśniedziałe sztućce. W zasadzie jedynym podobieństwem zastosowań dwóch substancji jest nazwa amoniak i nic poza tym. Oczywiście żadnych skutków ubocznych nie będzie poza tym, że sztućce nadal będą zaśniedziałe.Gorzej natomiast, gdy do ciasta jako środka spulchniającego użylibyśmy zwykłego amoniaku. Nie chciałbym być w skórze osób, które jedzą takie ciasto, a tym bardziej tej osoby, która je przygotowała. Mało kto jednak z nas wie, że amoniak spożywczy jest jednym z najstarszych znanych preparatów, dzięki któremu ciasto wyrasta. Inną nazwą jaką nosi amoniak spożywczy jest kwaśny weglan amonu. To poprawna nazwa, jaką użyliby znawcy chemii i jej tajników. A skoro już wspomnieliśmy o chemii oraz o tym, że amoniak spożywczy był już znany bardzo dawny, to w takim razie jak był uzyskiwany? To kolejna ciekawostka, gdyż amoniak spożywczy pozyskiwano kiedyś poprzez zmielenie i podgrzanie rogów oraz kopyt jeleni i kóz. Czy w takim razie amoniak spożywczy jest szkodliwy dla zdrowia? W dużych ilościach na pewno, ale dawka dokładana do ciasta jest na tyle mała, że na pewno nikomu na zdrowie nie zaszkodzi.

Podobne artykuły

  • Modna kuchnia orientalnaModna kuchnia orientalna Niektórym kuchnia orientalna kojarzy się głownie z chińskimi, wietnamskimi barami, gdzie jedzenie bywa różne. Prawdziwie chińskie potrawy zadowolą jednak smakoszy. Przebojem w kulinariach […]
  • Barszcz ukraińskiBarszcz ukraiński Aby przyrządzić barszcz ukraiński musimy się trochę napracować aby był smaczny i dość dobry. Zupa ta jest bardzo aromatyczna ma piękny kolor. Barszcz ukraiński przygotowany w naszym kraju […]
  • Recepta jak zrobić suchy lód.Recepta jak zrobić suchy lód. Często się nasuwa się myśl jak zrobić suchy lód. Na internetowych portalach można dostrzec wiele pytań dotyczących jak zrobić suchy lód. Suchy lód to substancja chłodząca, która się nie […]
  • Jak traktować przyprawyJak traktować przyprawy Przyprawy, które kupujemy w sklepach powinny być odpowiednio traktowane aby mogły jak najdłużej zachować swoją intensywność i właściwości smakowe. Przyprawy kupujemy głównie dla smaku, ale […]
  • Gotowanie mięsaGotowanie mięsa Mięso do gotowania wybieramy takie, które ma dużo tkanek łącznych, które mają więcej substancji smakowych. Zawsze mięso wkładamy do zimnej wody, oczywiście niezależnie od potrawy. Mięso […]
  • SmacznegoSmacznego W życiu każdej kobiety przychodzi taki moment, kiedy już ma dla kogo gotować. Nieważne, czy są to przyjaciele, przyszły mąż, czy rodzina. Liczy się najbardziej fakt, że pojawiają się […]