Produkowanie towarów jest obwarowane wieloma przepisami i obowiązkami dla przedsiębiorstwa. Wyjątkowym wymaganiom sprostać muszą producenci żywności, którzy oprócz dbałości o jakość powinni pamiętać o prawidłowym oznakowaniu swoich wyrobów. Znakowanie żywności to niezwykle rozległa dziedzina, a aktów prawnych dotyczących tego zagadnienia jest tak dużo, że warto być pod opieką kancelarii, która się w tym prawie specjalizuje.

Przepisy unijne niezwykle restrykcyjne

Kancelaria http://www.food-law.pl/ pozwoli na usystematyzowanie wiedzy dotyczącej ustaw i rozporządzeń krajowych, dyrektyw i rozporządzeń unijnych. Zwłaszcza Unia Europejska kładzie duży nacisk na to, by produkt spożywczy, zanim jeszcze trafi na sklepową półkę, był doskonale opisany i by umożliwiał klientowi podjęcie właściwej decyzji, nie wprowadzał w błąd co do składu i przeznaczenia danego produktu. UE skupia się także bardzo na produkcji ekologicznej i oznakowaniem właśnie produktów ekologicznych i zdrowotnych.

Pewność działania według prawa

Shopper Selecting Package of Ground Beef

Shopper Selecting Package of Ground Beef

Dzięki doświadczeniu i wiedzy pracowników Centrum Prawa Żywnościowego każda firma spożywcza będzie pewna, że ich produkty są oznaczone w sposób zrozumiały dla konsumenta, czyli czytelnie i wyraźnie, że artykuł rolno-spożywczy będzie zawierał informacje istotne dla jakości handlowej, a jego nazwa będzie odpowiadać wymaganiom prawnym. Producent będzie także wiedział, jak stworzyć projekt opakowania na środek spożywczy, by miał odpowiednie dane identyfikujące, a w razie jakichkolwiek problemów prawnych może skorzystać z pomocy prawników Centrum także w sporach z organami urzędowej kontroli żywności, jak i na sali sądowej.

Podobne artykuły

  • Kuchnia domowa.Kuchnia domowa. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ważne jest dla naszego zdrowia odpowiednie przygotowywanie i przechowywanie jedzenia. Niestety najczęściej gotujemy w biegu, jeszcze szybciej […]
  • Zbawienne zupy.Zbawienne zupy. Jakiś czas temu w telewizji przeprowadzana była akcja pod hasłem: "Bądź mądry, jedz zupy". Okazuje się, że są one nie tylko dobre dla zdrowia, ale jak się odchudzić chcemy, to również […]
  • Kuchnia orientalna świataKuchnia orientalna świata Kuchnie takich krajów jak Chiny, Japonia, Indie, Wietnam czy Indonezja określa się zazwyczaj jedną nazwą - jako kuchnia orientalna. Czy właściwie ona jest i jak bardzo jest zróżnicowana […]
  • Restauracje w MarokoRestauracje w Maroko Kuchnia marokańska to kuchnia pełna egzotyczności, mimo ze głównymi składnikami kuchni marokańskiej są te warzywa i owoce, a także mięsa, które są zdecydowanie bardzo popularne również w […]
  • Kawa – napój bogówKawa – napój bogów Co człowiek robi, gdy rano wstaje? Jedni zaraz biegną do łazienki i myją się pod prysznicem. To jest dla nich forma ożeźwienia. Inni przekładają się na drugi bok i idą spać dalej. Jeszcze […]
  • Kawa podawana na gorącoKawa podawana na gorąco Kawa jest to napój sporządzany z palonych, a następnie mielonych ziaren. Napój kawowy jest podawany zazwyczaj na gorąco choć niektórzy piją także kawę mrożoną.Kawa jest jedną z […]