Jeśli kupujemy sobie przyprawy liściaste, świeże, a nie zawsze mamy ochotę na zużycie ich w całości od razu po zakupieniu, warto dla ich lepszego przechowywania skropić je wodą i schować do lodówki. Jednak przechowywanie w lodowce musi mieć też swoje granice, nie może odbywać się w nieskończoność. Jeśli zakupiliśmy sobie przyprawy liściaste w postaci całej rośliny z korzeniami, łodygami i liśćmi, wtedy należy schować do lodówki całą taką roślinę na czas jej przechowywania, przy czym korzenie dobrze jest owinąć dodatkowo w folię aluminiową. W ten sposób będziemy mogli w efektywny sposób zapobiec wysuszeniu rośliny. Nie należy obierać nigdy roślin przyprawowych jeśli nie zamierzamy jej zużyć. Obieranie roślinki ze skórki spowoduje, że tak roślinka nie będzie żyła już zbyt długo. Stanie się ona bardzo szybko wysuszona, straci swoje właściwości. Należy je obierać tylko bezpośrednio przed użyciem jeśli nie chcemy jej zbyt szybko stracić. Należy także uważać na to, na czym kroimy naszą roślinkę przyprawową.

Podobne artykuły

  • ZupyZupy Zupy to niedoceniany element naszej rodzime kuchni. Jest tak zwłaszcza w obecnych czasach, kiedy niestety większość z nas nie ma czasu na gotowanie obiadu składającego się z dwóch dań, […]
  • SałatkiSałatki Bardzo dużo kobiet je sałatki. Dla niektórych kobiet sałatka może być na śniadanie, kolacje czy na obiad. Obecnie są takie przepisy sałatek że mona ich jeść o każdej porze dnia. Oczywiście […]
  • Za co cenimy kuchnię orientalną?Za co cenimy kuchnię orientalną? Od kiedy Polacy mogą swobodnie podróżować po świecie, wzrasta zainteresowanie zwyczajami żywieniowymi innych narodów. Szczególnym upodobaniem cieszy się kuchnia orientalna, a sushi w […]
  • Kawa dobra na wszystkoKawa dobra na wszystko Kawa to obok herbaty najpopularniejszy napój na całym świecie. Podobnie jak herbata, również kawa ma swoją długą historię i udział w życiu społecznym i kulturowym. Jednak najważniejsze dla […]
  • Droga kuchnia orientalnaDroga kuchnia orientalna Chociaż kuchnia orientalna cieszy się coraz większą i wciąż nie słabnącą popularnością, to niestety w dalszym ciągu jeszcze, nie każdy może dostąpić zaszczytu spróbowania tych niezwykłych […]
  • Porady kulinarnePorady kulinarne Każdy z nas przygotowuje potrawy i chce aby każdemu smakowały. Mięso przed pieczeniem należy wyżyłować, gdyż jeśli tego nie zrobimy będzie twarde i będzie się kurczyło. Mięso z kurczaka […]