Sałata jest bardzo zdrowa i ma wartości lecznicze. Oczywiście zawiera prawie wszystkie witaminy, ma dużo soli potasu, magnezu. Aby sałata była smaczna i zawierała jak najwięcej witamin musimy ją odpowiednio przyrządzić. Sałatę należy zawsze przyprawiać z sosem z oliwek Aby przyswoić jak najwięcej przeciwutleniaczy należy wymieszać oliwę z octem. Bardzo dobry jest do sałaty sos z pieczonego czosnku. Oczywiście do sosu możemy dodać zioła. Także możemy posypać sałatę takimi ziołami jak kminek czy majeranek. Natomiast jeśli jemy sałatę z pomidorami możemy dodać do tego jeszcze inne warzywa, które będą pasowały do sałaty. Do nich możemy zliczyć paprykę czy buraki i rzodkiewkę. Jeśli mamy rożne sałaty wtedy możemy je ze sobą pomieszać. Jeśli będziemy jedli bardzo dużo przeciwutleniaczy wtedy nasz organizm będzie młodszy o kilka lat. Bardzo ważne jest zdrowe odżywianie i koniecznie musimy tego pilnować. Sałata jest warzywem , którym każdy z nas bardzo chętnie zjada i może być dodatkiem do wszystkiego.

Podobne artykuły

  • Porady kulinarnePorady kulinarne Każdy z nas przygotowuje potrawy i chce aby każdemu smakowały. Mięso przed pieczeniem należy wyżyłować, gdyż jeśli tego nie zrobimy będzie twarde i będzie się kurczyło. Mięso z kurczaka […]
  • Sposób na kruche ciastkaSposób na kruche ciastka Obecnie pieczenie ciast jest o wiele łatwiejsze niż kiedyś to za sprawą tego, że obecnie na rynku jest mnóstwo pomocnych składników, dzięki którym można upiec smaczne ciasto. Można również […]
  • SałatkiSałatki Bardzo dużo kobiet je sałatki. Dla niektórych kobiet sałatka może być na śniadanie, kolacje czy na obiad. Obecnie są takie przepisy sałatek że mona ich jeść o każdej porze dnia. Oczywiście […]
  • Umiejętności kulinarne a wiekUmiejętności kulinarne a wiek Umiejętności kulinarne z wiekiem są coraz większe. Wiadomo, że nasze mamy o wiele lepiej gotują od nas. Kobiety umieją gotować dobrze, różnorodnie i coraz zdrowiej, ale nie lubią spędzać […]
  • Przechowywanie przyprawPrzechowywanie przypraw Jeśli kupujemy sobie przyprawy liściaste, świeże, a nie zawsze mamy ochotę na zużycie ich w całości od razu po zakupieniu, warto dla ich lepszego przechowywania skropić je wodą i schować […]
  • ZupyZupy Zupy to niedoceniany element naszej rodzime kuchni. Jest tak zwłaszcza w obecnych czasach, kiedy niestety większość z nas nie ma czasu na gotowanie obiadu składającego się z dwóch dań, […]