Kawa, czym byłoby życie bez niej? Poranna filiżanka kawy to codzienny rytuał tysięcy ludzi na całym świecie. Jest najbardziej uniwersalnym i ponadnarodowym napojem zaraz obok herbaty. Kawa ma zarówno tak wielkie grono fanów jak i przeciwników. Nie odbierze to jej jednak czołowej pozycji wśród najchętniej pitych napojów bezalkoholowych.Nie będzie żartem jeśli powiemy, że kawa ma tak długą historie jak świat. Pojawiła się już w czasach przed naszą erą, gdzie po raz pierwszy zaczęto wykorzystać nasiona kawowca do sporządzania naparu, którym jest nic innego jak dzisiejsza kawa. Kawowiec nie był wtedy jeszcze roślina uprawiana na plantacjach tylko krzewem dziko rosnącym. Z odkryciem kawy wiążą się stare legendy jaka jednak jest prawda tego niestety się nie dowiemy. Kawa ma swoją ojczyznę na czarnym lądzie. W wiekach późniejszych wraz z odkryciami geograficznymi rozpowszechniała się na inne kontynenty. Cudowny napój gdziekolwiek się pojawił od razu zyskiwał liczne grono miłośników, że po nie długim czasie nie wyobrażano już sobie życia bez tego napoju. Za czasów średniowiecza kawa trafiła na Bliski Wschód. Kupcy i podróżnicy rozpowszechnili zwyczaj picia kawy wśród miejscowej ludności. Początkowo kawa jako jeszcze nie zbyt znany napój o bliżej nie poznanych właściwościach budził obawy jednak jej smak i niepowtarzalny aromat był silniejszy. W pewnym okresie, gdy ujawniły się uzależniające właściwości kawy zabroniono jej spożywania. Jednak zakaz ten był nagminnie łamany i bardzo szybko popadł w zapomnienie, a kawa zaczęła dalszą wędrówkę po świecie podbijając serca kolejnych narodów.

Podobne artykuły

  • Kuchnia orientalnaKuchnia orientalna Kuchnia orientalna stanowi cieszący się coraz większą popularnością fenomen z dziedziny nowych tradycji kulinarnych na terenie naszej pięknej ojczyzny. Nie ma w tym nic dziwnego, iż […]
  • Okonomyaki.Okonomyaki. Trafiła w moje ręce swego czasu książka Marcina Bruczkowskiego, pt.: "Bezsenność w Tokio". Autor przebywał w Japonii kilka lat i postanowił podzielić się swymi przeżyciami z czytelnikami. […]
  • Mrożone grzybyMrożone grzyby Jesteśmy obecnie przed sezonem grzybowym. Jeśli ktoś miałby chęć mimo to na grzybka to można polecić grzyby mrożone. W końcu grzyby mrożone po rozmrożeniu będą świeże i na pewno o wiele […]
  • Wkład Azteków i Majów do rozwoju kuchniWkład Azteków i Majów do rozwoju kuchni Kuchnia, która dzisiaj pozbawiona jest pomidorów jest kuchnią nie pełna dls każdego Europejczyka. Warto jednak wspomnieć, że tak naprawdę to nie jest warzywo, które wywodzi się z Europy. […]
  • Zapoluj na przepisZapoluj na przepis Gdy nadchodzi niedziela, nie jedna gospodyni domowa czy też kobieta miłująca się w pieczeniu ciast włącza swój komputer, uruchamia przeglądarkę internetową i wystukując w wyszukiwarce […]
  • Kuchnia orientalnaKuchnia orientalna Zapewne każdy z nas ma swoją ulubioną kuchnię. Jedni miłują swoją rodzinną polską kuchnię, czyli kotlet schabowy i ziemniaki z kapustą, inni lubią włoskie potrawy jak spaghetti czy […]