Przy gotowaniu koniecznie musimy pamiętać, aby zachować wszystkie wartości odżywcze warzyw. Aby zachować te wartości należy bardzo cienko obierać, krótko przed gotowaniem, nie przechowywać w wodzie i wkładać do wrzątku. Oczywiście tyle gotujemy ile nam potrzebne jest do zużycia. Natomiast marchew jest najcenniejszym składnikiem karotenu. Ma bardzo szerokie zastosowanie w żywieniu. Gotujemy w małej ilości wody pod przykryciem Jeśli to jest możliwe zawsze marchew należy gotować bez obrania i trochę należy dodać smalcu. Natomiast warzywa zielone aby jak najmniej utraciły witamin wtedy należy gotować ich w małej ilości wody. Najlepiej jeśli wkładamy na wrząca i lekko osoloną wodę. Oczywiście gotujemy w odkrytym naczyniu. Natomiast owoce świeże i suszone należy dokładnie je myc i obierać przed przyrządzeniem potrawy i zapobiegać się utlenieniu witaminy C. Susze owoce należy wymoczyć w wodzie i przegotować w ciepłej wodzie. Jeśli gotujemy musimy tak to robić aby nastąpiła najmniejsza utrata witamin.

Podobne artykuły

  • Kuchnia orientalnaKuchnia orientalna Urozmaicona dieta to bardzo istotny czynnik dla zachowania zdrowia. Ale ma ona także inne znaczenie. W końcu kto lubi jeść ciągle to samo? Czy nie przyjemnie jest urozmaicić swoje posiłki […]
  • Opracuj własną dietęOpracuj własną dietę Jeśli zależy nam na opracowaniu planu takiej diety,która będzie tania, możemy wyeliminować z niej właśnie mięso, oczywiście nie do końca. Warto jest jeść na przykład ryby raźna jakiś czas, […]
  • Japońska kuchnia orientalnaJapońska kuchnia orientalna Ogromną popularnością w ostatnich czasach cieszą się potrawy z Japonii. Sushi jako sztandarowy element menu wbrew pozorom nie jest trudnym i skomplikowanym daniem. Kuchnia orientalna rodem […]
  • PierogarniePierogarnie Pierogi to danie typowo polskie. Pieróg oznacza potrawę wykonaną z ciasta, wewnątrz którego znajduje się dobry farsz. W Polsce szczególnie często podaje się w ramach farszu do pierogów […]
  • Przeciwnicy kawyPrzeciwnicy kawy Przeciwnicy picia kawy twierdzą, że ten trunek działa jedynie źle na nasz organizm. Po pierwsze, kawa potrafi wypłukiwać z naszego organizmu magnez, wapn, a także działać rakotwórczo. Jest […]
  • Niezawodne sushiNiezawodne sushi Kto próbował kuchni azjatyckiej wie, że jej smak jest niezapomniany, a te niewielkie miseczki zawierają ładunek energii, który zaspokaja na długo. Przyglądając się przyrządzanym w polskich […]